Mégsem megy kárba a magyar meggy

Ingyen osztanak szét több mint harminc tonna magyar meggyet országszerte szombat délutánig a termelők. A gazdák így tiltakoznak a nyomott meggyárak ellen, valamint így akarják népszerűsíteni a gyümölcsöt. A felvásárlók csak 50-60 forintot fizettek volna a megy kilójáért, de jelenleg úgy tűnik: sikerül megegyezniük a gazdáknak és legalább az önköltségi árat megkapják a gyümölcsért.

Idén a konzervgyárak önköltség alatti összeget kínáltak a meggyért – ötven-hatvan forintot kilogrammonként – ezért több magyar termelő is fán akarta hagyni, vagy földre akarta rázni az idei termést. Olyan gazda is akadt, aki azt mondta: inkább gyermekeknek, vagy rászorulóknak adja a gyümölcsöt. Jelenleg azonban úgy tűnik, hogy sikerül megállapodniuk a termelőknek a felvásárlóknak, akik így megadják a 100-110 forintot is kilónként. A termelők ezzel az összeggel már elégedettek, még úgyis, hogy ez pusztán a költségeiket fedezik, a befektetett munkát nem.

A kissé alábecsült és elfeledett gyümölcs nyomott felvásárlói ára miatt, úgy döntöttek a gazdák, hogy tiltakozásul ingyenes kóstolót tartanak 31 városban több mint 100 különböző helyszínen.

„Szeretnénk újra a köztudatba hozni a meggyet. Az emberek nem tudják, hogy mennyi mindenre jó ez a gyümölcs, sőt feledésbe is merült. Azért találtuk ki ezt a promóciót, hogy népszerűsítsük a meggyet, szeretnénk, ha az emberek újra felfedeznék, hogy mennyire fantasztikus és egészséges” – mondta a Helyi Híradónak Csizmadia György, a FruitVeb Gyümölcstermelői Főbizottság elnöke.

Az érdeklődők az idei meggytermést megkóstolhatják Győrtől Sároraljaújhelyig, Siófoktól Debrecenig, Gyulától Kaposvárig. A helyszíneken megismerhetik a meggy egészségügyi hatásait, betekintést nyerhetnek a meggytermesztésbe és annak nehézségeibe. Információs anyagokat vihetnek magukkal, melyek segítséget nyújtanak az egészséges életmódhoz.

Nemzetközi kutatások bizonyítják a hazánkban termő meggy egyedülálló értékeit. Így egyebek közt azt is, hogy a legerősebb természetes vírusirtó, serkenti a szívműködést, tisztítja az ereket, segít az alvászavarok leküzdésében és javítja az emésztést.

F.V.

VISSZA
2014 © Minden jog fenntartva