Nem minden növénynek tesz jót a későn jött csapadék

Akár fél millimétert is nőhet még az október elején érő almák átmérője a most érkezett nagy mennyiségű csapadéknak köszönhetően. Nem tesz jót azonban a kukoricának és a napraforgónak a hirtelen jött bőséges eső, mert a tartósan nedves időjárás miatt gombás fertőzések támadhatják meg a növényt.

Jövő héten már elkezdik szüretelni a Gála almát, így arra valószínűleg nem lesz számottevő hatással a most érkezett csapadék. „Kivéve, ha akkora mennyiség esik, hogy a fa szó szerint felkapja a vizet, ennek hatására szétrepedhet a termés” – magyarázta a FruitVeb Gyümölcstermelői Főbizottságának elnöke. Csizmadia György azt mondja, hogy az őszies időjárás minden fajta almának jót tesz, főképp a későbbi szüretelésűeknek. Ahhoz ugyanis, hogy a termés színt kapjon, szükség van a hűvös estékre, a reggeli párára és a kellemes, már nem tűző napsütésre.

Az Alma Terméktanács elnöke a Helyi Híradónak kifejtette, hogy az ország keleti részében élő gazdák még koránt sem optimisták, hiszen ott nem esett annyi eső. „Nyíregyházán talán 5 milliméter csapadék sem esett napközben, éjszaka is csak úgy módjával csepergett” – panaszolta Takács Ferenc, hozzátéve: „legalább 3-4 csapadékos napra lenne szükség a térségben, hogy a fák meg tudják magukat szívni vízzel, így a szeptember végén, október elején érő gyümölcsök átmérője az érés utolsó fázisában akár fél millimétert is nőhetne”.

A Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke azonban már nem ilyen optimista: „Jót tesz a kukoricának, hogy a hőség megszűnt, úgy értem, annak, ami megmaradt. A termény fele ugyanis az elmúlt aszályos hetekben teljesen kiégett." Vancsura József azt mondja, hogy a kukorica inkább a száraz, kellemes, őszi időt kedveli. Ha túl sok a levegő páratartalma, vagy a nedves, csapadékos idő elhúzódik, akkor a fuzárium nevű gomba megtámadja a csövet. Ha ez megtörténik, akkor a termést már állatoknak sem lehet adni, mert megbetegszenek tőle.

A kukoricánál sokkal érzékenyebb a gombás fertőzésekre a napraforgó. „A napraforgó feje – miután a magok beértek –, lefelé áll, ilyenkor a tányért le kell szedni, hogy ne kapjon betegséget a termés. Az esős időjárás miatt ugyanis a lehullott csapadék megáll a növény fejében, emiatt különböző gombák támadják meg a napraforgót és kirohadhat a tányér közepe” – folytatta Vancsura József. A GOSZ elnöke hozzátette, hogy a kánikula megszűnése nyilvánvalóan minden növénynek felüdülést jelent, az a szélsőséges időjárás azonban amit az elmúlt években tapasztalhattunk, hosszú távon biztosan nem tesz jót az ültetvényeknek.

F. V.

VISSZA
2014 © Minden jog fenntartva