Milliókat spórol a gazdáknak a jégeső-elhárítás

Egyelőre csak a Dél-Dunántúlon működik, de a jövőben az egész országra kiterjeszthetik a jégeső-elhárítási rendszert. Az eljárásnak köszönhetően évről-évre kevesebb a jégkára a Somogy, Tolna és Baranya megyei termelőknek, így nem csoda, hogy a térségben mások is alkalmaznának hasonló módszereket.

Milliárdokat spórol a Nefela Jégeső-elhárítási Egyesülés a Dél-magyarországi gazdáknak. A nonprofit szervezetnek köszönhetően évről-évre kevesebb a jégkár.

Huszár István, a szervezet igazgatója a Helyi Híradónak elmondta: működésük előtt Baranya megye az ország legveszélyesebb területe volt, a térség 4,4 százalékát sújtotta rendszeresen jégeső. A zöldségeknek-gyümölcsöknek átlagosan 3,6 %-a semmisült meg egy-egy jégverésben, de volt olyan év is, amikor csaknem 20 százalékos volt a gazdák kára.

A Nefela a 24 éves biztosítási adatokat figyelembe véve kimutatta, hogy működésük óta mintegy 72 százalékkal kevesebb kárt okoz a jégeső a térség mezőgazdaságának. Az elhárításhoz úgynevezett talajgenerátoros módszert használnak, vagyis mesterséges jégmagot termelnek és juttatnak a felhőkbe, ami a kártékony nagy szemű jégeső helyett sokkal kisebb jégkristályok képződését segíti elő.

A három megyében a szervezetnek összesen 141 generátora van, ezek minden éven május 1. és szeptember 30. között üzemelnek. Az munkatársai az Országos Meteorológiai Szolgálattal együttműködve jelzik a gazdáknak a jégeső közeledtét, ugyanakkor megteszik a szükséges intézkedéseket a károk elhárítására.  

A szervezet évente hektáronként 300 forintot kér a gazdáktól a munkájáért cserébe. Ebből és a támogatók felajánlásaiból működnek. Huszár István hangsúlyozta, hogy munkájuk nem csak a mezőgazdaságból élők számára fontos. A jégeső-elhárítás ugyanis a lakossági károkat is enyhíteni tudja. Reményeik szerint a közeljövőben megnyílhatnak a pályázati lehetőségek az elhárító rendszer kiterjesztésére, akár országosan is. Az egyesület már felvette a kapcsolatot ez ügyben a Földművelésügyi Minisztériummal is.

A Nefela Jégeső-elhárítási Egyesülés tevékenysége nem egyedülálló. A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés még 2011 őszén kezdeményezte egy rakétás jégeső-elhárító rendszer kialakítását a Szerb Hidrometeorológiai Szolgálat együttműködésével. A program elindítója Bányai Gábor volt, aki a Helyi Híreknek azt mondta, hogy a Magyarország és Szerbia közötti együttműködési program a 2020-ig tartó Európai Uniós támogatási ciklusban a klímaváltozáshoz kapcsolódó projektek sorába kerülhet.

Bányai Gábor hangsúlyozta: ők a Szerbiában már régóta bevált módszert alkalmaznák Bács-Kiskun és Csongrád megyékben, ahol a tervek szerint 1 millió 400 ezer hektárnyi területet védenének vele.

Á.O.

VISSZA
2014 © Minden jog fenntartva