Magyar tej fog folyni Brüsszel utcáin

Tüntetni mennek Brüsszelbe magyar tejtermelők szeptember 7-én, hogy tiltakozzanak a tej mesterségesen alacsonyan tartott felvásárlási árai miatt. A 75 forintos literenkénti árból nem lehet kifizetni a takarmány árát sem. Nem csak a magyar tehenészetek kerültek csődközeli helyzetbe a nyomott árak miatt, ezért velük együtt tüntetnek az Európa Unió más tagállamainak tejtermelői is. A tüntetést azért mostanra időzítették, mert az EU mezőgazdasági miniszterei ekkor tartanak rendkívüli ülést.

A tüntetésre az Európai Unió minden tagállamából érkeznek, amelyet az Európai Tejtermelők Szövetsége és a Copa-Cogeca, a világ legnagyobb tejtermelő vállalata szervez. Hazánkban eddig nem történtek nagy visszhangú események, az EU államaiban már igen. „Több országban is volt már példa nagyon durva tüntetésekre, a gazdák autókat borítottak fel, és tehenet is vittek be kiskereskedésekbe, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy az EU piacán a túltermelés miatt drasztikusan alacsonyak a felvásárlói árak - magyarázta a Helyi Híradóknak a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. Harcz Zoltán hangsúlyozta, kulturált demonstrációt szerveznek, így attól nem kell tartani, hogy égő tehenek lepik majd el Brüsszel utcáit, viszont az már biztos, hogy „folyni fog a tej”, és traktorok is lesznek. 

Miután múlt hét csütörtökön a mezőgazdasági ügyekben illetékes EU-biztos bejelentette, hogy nem vezetik újra be az árprilisban megszűntetett kötelező tejkvótát, amely ésszerű keretek között tartotta, hogy melyik ország mennyi tejet termelhet. A gazdák a mai szabályozatlan feltételek között végképp kilátástalannak érzik helyzetüket. A Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója szerint nem oldaná meg a jelenlegi helyzetet a régi rendszer újbóli bevezetése sem: „A rendszert fokozatosan, nyolc év alatt vezették ki, ezután nem valószínű, hogy újra vissza hozzák” - magyarázta Harcz Zoltán, akinek a megoldásra is van elképzelése. „A megoldás egyik fele Brüsszelben van, a másik fele pedig Magyarországon ” – mondta a Terméktanács ügyvezető igazgatója. Kifejtette, hogy ez azt jelenti, hogy a tejtermelők úgy látják, hogy a külföldről érkező, valószínűleg feketegazdaságból származó termékekkel csak akkor tudna a magyar tej és a félkemény sajt versenyezni, ha az áfát – hasonlóan a sertéshúshoz – öt százalékra csökkentené a kormány. Brüsszeltől pedig az intervenciós árak növelését, és azoknak az országoknak a kárpótlását várja a szövetség, ahol a legnagyobb volt a felvásárlási árak csökkenése.

 A Földművelésügyi Minisztérium (FM) álláspontja szerint a tejpiaci helyzet kezelésére európai megoldásokat kell keresni. „Magyarország - több más tagállammal egyetértve - több fórumon is jelezte, hogy az Európai Uniónak minden rendelkezésre álló eszközzel segítenie kell a piaci problémákkal küzdő ágazatot. Javaslatot tettünk az intervenciós árak emelésére, kértük a piaci krízis által érintett termelők kárenyhítését, valamint a piacon jelenlévő feleslegek levezetését szolgáló export támogatások bevezetését, különösen a sajtok esetében” – szól az FM álláspontja.

A tárca előre hozná december elejéről október közepére a tejtermelő gazdáknak a pénzügyi támogatások kifizetését is. Az átmeneti nemzeti tejtámogatás egy részét már ebben az évben, várhatóan a IV. negyedév elején folyósítanák a termelőknek. Ez valamennyire enyhíteni tudja a piaci helyzet miatt előállt nehézségeket.

F. V.

 

 

 

 

VISSZA
2014 © Minden jog fenntartva