Harcoltak Brüsszelben a gazdák és köztük voltak a magyar tejesek is

A magyar tejesgazdák is tüntettek hétfőn Brüsszelben, ahová ugyan nem utcai közelharcra készültek, mégis háborús állapotok alakultak ki. Az Európa más országaiból érkező gazdák ugyanis erőszakosabbak voltak: tüzek gyulladtak, traktorok száguldoztak az utcákon. Rendfenntartó különleges alakulatokat kellett kivezényelni.

Az utcakép nem azt jelentette, hogy a csatát a tejesgazdák fizikailag kívánják megvívni az Európai Bizottsággal (EB), tárgyaltak is. Az EB átérezve a gazdák lehetetlen helyzetét 500 millió eurós intézkedéscsomagot jelentett be az uniós mezőgazdasági miniszterek hétfői rendkívüli ülésén, amely a tej- és a sertéságazat megsegítését célozza. 

A hazai Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója Harcz Zoltán, aki személyesen is jelen volt Brüsszelben, múlt héten azt mondta a Helyi Híradóknak, hogy békés tüntetés várható. A hírügynökségek képeit elnézve viszont azt gondolhatja az ember, hogy kissé elfajult a helyzet. Szerencsére Magyarország képviselői épségben hazaérkeztek, így Harcz Zoltán is, aki a Helyi Híradóknak úgy nyilatkozott: „Kitört a III. világháború Brüsszelben hétfőn. Azt sem tudom megmondani, hogy ötezer vagy húszezer ember volt-e ott, de egy valami kétségtelen: az Európai Unió tejtermelői összefogtak”.

A békésnek induló demonstrációra legalább ezer traktort vittek a tüntetők, és még számtalan traktorgumit, amelyet később felgyújtottak. „A tömegben arra kellett a legjobban vigyázni, hogy a petárdák ne az ember lába alatt robbanjanak fel. Az égett traktorgumik füstjétől alig lehetett látni valamit, a Schuman tér pedig annyira megtelt, hogy oda már nem is fértünk be. Úgy tudom, hogy ott könnygáz is volt, és verekedések alakultak ki” – számolt be a tüntetésről Harcz Zoltán.

A rendkívüli ülés eredményeit a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója úgy kommentálta: „Örvendetes, hogy foglalkoznak az Európai Unió földművelésügyi miniszterei a problémával, és jól hangzik az 500 millió eurós intézkedéscsomag is. Egyelőre még túl sok a kérdés. Nem tudjuk, hogy ebből az 500 millió euróból mennyi megy a sertéságazatba, és mennyi a tejágazatba. Azt sem tudjuk, hogy Magyarország mennyit kap belőle, ahogy azt sem, hogy milyen elvek szerint fogják elosztani a pénzt. A tejtermelők, az irreálisan alacsony felvásárlási árak miatt, nagyon el vannak keseredve, ennyi biztos”.

A rendkívüli ülésen a miniszterek többek között abban egyeztek meg, hogy a területalapon kifizetett vidékfejlesztési támogatásoknál 75 százalék helyett 85 százalék előleg fizethető október 16-tól, és új - harmadik országbeli – piacok keresése is segíthet az ágazatnak.

A magyar delegációt vezető Nagy István miniszter-helyettes a rendkívüli ülés után hangsúlyozta, hogy számos részletkérdést tisztázni kell. A delegációvezető szerint addig nem hozható semmiről megalapozott döntés, amíg nem ismerjük az 500 millió eurós keretösszeg tagállamok és intézkedések közötti felosztását. A pénzösszegek meghatározása mellett ki kell dolgozni az elosztási kritériumok részletszabályait, amivel egyelőre adós maradt a Bizottság.

Emellett az Európai Bizottság - a tagállamok nyomásának engedve - az ülés végén bejelentette, hogy még a hét folyamán kidolgozza a részletszabályokat, amelyeket a mezőgazdasági miniszterek szeptember 15-én vitatnak majd meg a luxemburgi informális tanácsülésen.

F. V./ Helyi Híradók

 

 

VISSZA
2014 © Minden jog fenntartva