Ha nem kapnak segítséget levághatják a fejősteheneket

Jelenleg 70-80 forint között ingadozik a tej literenkénti felvásárlási ára. A termelők azt mondják, ez az önköltségeiket sem fedezi. A gazdák Fejér és Somogy megyében ezért demonstrációra készülnek, de akár a legrosszabb is megtörténhet: ha nem változik a helyzet, arra is van esély, hogy a gazdák levágják a tejet adó marháikat. A kormány arra készül, hogy eddig példa nélküli komoly támogatást ad az ágazatnak.

Egy évvel ezelőtt még 100-115 forintot kaptak a termelők egy liter tejért, ma átlagosan 75 forintot. „Voltak jó éveik a termelőknek, ezért vannak tartalékaik, de huzamosabb ideig ez az állapot tarthatatlan, mert a jelenlegi támogatásokkal is veszteségesek a gazdák” – mondta el a Helyi Híradónak Istvánfalvi Miklós, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács társelnöke. 

Kína és Oroszország kevesebb tejet vásárol

Az alacsony felvásárlási árak egyik okát a társelnök a külföldről érkező nyomott árú termékekben látja: „Szigorúbban kellene ellenőrizni a külföldi tejeket, mert ha ezeket közel 100 forinttal olcsóbban lehet megkapni a boltban, akkor valószínűleg ott elcsaltak valamit”. Tovább nehezíti a magyar tejtermelők helyzetét az is, hogy Kína kereslete alacsonyabb a vártnál. Oroszország pedig bejelentette, hogy 2016. augusztus 5-ig meghosszabbítja a közel egy éve tartó import tilalmat. Az Európai Unió megszűntette a tejtermelési kvótát, amely arra volt hivatott, hogy megakadályozza a túltermelést, így április óta a termelés tovább emelkedik. Ennek következtében csökkennek a termelői árak.

„Ha nem változik a helyzet, a termelők kénytelenek lesznek tüntetéseket szervezni minisztériumok, hatóságok, vagy a feldolgozói üzemek előtt. Nem igazán van más választásunk, mert egyelőre nem történtek komolyabb lépések annak érdekében, hogy a gazdákat kisegítsék a válságból. Abban is biztos vagyok, hogy ha nem fog változni a helyzet, akkor a gazdák vágóhídra küldik a csak gazdaságtalanul tartható teheneiket” – mondta keserűen Istvánfalvi Miklós.

„A tejválság nem egy egyedi, magyar probléma, hanem az egész Európai Unióban létező jelenség” – közölte a Helyi Híradóval Szöllősi Réka, az Élelmiszer-feldogozók Országos Szövetségének ügyvezető igazgatója. „Egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor javul a helyzet, meg kell várni, amíg a piac rendeződik, addig minden résztvevőnek alkalmazkodnia kell a rendszerhez" – tette hozzá. Szöllősi Réka szerint még soha nem kaptak a gazdák ilyen magas támogatást az államtól mint most, ami éppen azt szolgálja, hogy a termelők átvészeljék a krízist.

50 milliárd támogatást lehet igényelni

Nem tűri tétlenül a helyzet alakulását sem a kormány, sem a gazdaságszabályozásért felelős államtitkárság. „Mintegy 50 milliárd forint támogatást kapnak a tejtermelők 2015-ben. Ezt négy különböző jogcímen igényelhetik meg. Ez az összeg nagyban hozzájárul a termelők talpon maradásához” – közölte Glattfelder Béla gazdaságszabályozásért felelős államtitkár. Magyarország emellett érdemi intézkedéseket szorgalmazott az Európai Bizottságnál, amiből egyelőre semmi nem látszik. Itthon tejmarketing program indul, aminek célja, hogy Magyarországon növeljék a tejtermékek fogyasztását.

„A magasabb hozzáadott értékkel rendelkező tejtermékekre nagyobb a kereslet a nemzetközi piacon – ilyen a túró, sajt, tejföl –, így a jövőben ezeknek a termelésére kellene koncentrálni. Az államtitkárság szorosan együttműködik a Tej Szakmaközi Szervezettel, így ezzel kapcsolatban már történtek egyeztetések. Az áringadozást ezzel a megoldással ki lehetne védeni” – fűzte hozzá az államtitkár.

Tilos országonként eltérő árat alkalmazni   

Az utóbbi időben komoly ellenőrzéseket folytat a Nemzeti Adó-és Vámhivatal, és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Ezeket ha sikerül összehangoltan végezni, akkor lehetnek a legsikeresebbek. Ugyanakkor az Elektronikus Közúti Áruforgalmi Ellenőrző Rendszer is remekel, amely olyan adatokat is szolgáltat, amelyek alkalmasak lehetnek az áfacsalások leleplezésére is. Emellett a diszkriminatív árképzés tilalmának nevezett szabály értelmében egyetlen kereskedő sem árazhatja eltérően ugyanazt a terméket csak azért, mert más országból származnak.

F. V.

 

 

VISSZA
2014 © Minden jog fenntartva