Balatonőszöd befogadja a kísérő nélküli kiskorú menekülteket

Megnyithatják a Balatonőszödi kormányüdülőt a kísérő nélkül Magyarországra érkezett menekült gyermekek számára. Idén eddig közel 45 ezer gyerek nevében nyújtottak be menedékkérelmet Magyarországon, közöttük nyolc és félezren felnőtt hozzátartozó nélkül érkeztek. A legtöbbjük azonban elhagyta Magyarországot. Jelenleg 51 kiskorút részesítettek a magyar hatóságok nemzetközi védelemben.

A szülők nélküli, Magyarországon maradt menedékkérő kiskorúakat a Fóti Gyermekvédelmi Befogadó központban gondozzák, de ha annyi gyermek érkezne, akkor gondoskodni kell az ország más részein kialakított otthonokban róluk. Így merült fel, hogy szükség esetén a balatonöszödi kormányüdülőt is megnyitnák a számukra.

A Balatonöszödön élők teljes mértékben elfogadják, hogy akár a napokban is bekanyarodhatnak az üdülőövezetbe a kísérő nélküli kiskorúakat szállító buszok, tudta meg a Helyi Híradó szerkesztősége. Igaz, egyelőre még nincs időpont, hivatalosan az üdülő dolgozóit még nem értesítették, ők is csak a kormányszóvivői bejelentésből értesültek az üdülő esetleges megnyitásáról.

„Elfogadjuk az intézkedést, hiszen ha nem lenne szükség az üdülő kapacitására, akkor a kormány nem döntött volna így” – mondta a Helyi Híradónak Balatönőszöd polgármestere. „Akármerre megy az ember a községben, úton-útfélen erről beszélnek. Az emberek tudomásul veszik, hogy a kísérő nélküli kiskorú menekülteket ide hozzák majd, ha betelt a fóti és a hódmezővásárhelyi gyermekotthon, de remélik, hogy ez nem végleges intézkedés” – mondta Antal József.

Elsősorban gyerekekről van szó, akiket biztonságba kell helyezni, és nem menekültekről, bevándorlókról, vagy illegális határátlépőkről. Ezt egy emberként vallják a Helyi Híradók szerkesztősége által megkérdezett politikusok. A kormány gondoskodik a magukra hagyott kiskorúak ellátásáról. „A gyerekek tehetnek a legkevésbé a kialakult helyzetről, ezért még tavasszal elkezdtük a gyermekotthonokban a férőhelyek számának növelését, és lerövidítettük az eljárási időt, ez által is több kiskorút tudnak befogadni az otthonok” - magyarázta a Helyi Híradóknak a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Czibere Károly hozzátette, Fóton a Gyermekvédelmi Befogadó Központ kapacitását négyszeresére növelték, így ott közel százötven gyermek ellátására van lehetőség.

„Amikor egy gyermek kísérő nélkül érkezik az országba, automatikusan bekerül a gyermekvédelmi rendszerbe. Ma már jogszabály biztosítja, hogy ez így legyen. A fóti otthon egy nyitott intézet, ami azt jelenti, hogy ellátják azokat, akik oda kerülnek, viszont a gyermekek elhagyhatják az intézmény területét, és ezt meg is teszik. Van olyan, aki elindul Hegyeshalom felé” – mondta az államtitkár a hányattatott sorsú gyermekekről.

Harmadik lépésben, amennyiben szükséges, megnyitják Balatonőszödön a régi kormányüdülőt, ott 130-140 gyermeket lehetne elszállásolni. Czibere Károly ezzel kapcsolatosan azt mondta, hogy a Bevándorlási Hivatal (BÁV) napi két alkalommal méri, hogy hány gyermek érkezik hazánkba kísérő nélkül. Ha váratlanul megnő a számuk, a volt kormányüdülőt azonnal meg tudják nyitni, az készen áll a fogadásukra, annál is inkább, mert már évek óta gyermekek üdülnek ott, az Erzsébet Táborok szervezésében.

Witzmann Mihály, Somogy megye 4. számú választókerületének országgyűlési képviselője a Helyi Híradóknak elmondta, korábban az államreform program keretében csökkentették, illetve befagyasztották a képviselők juttatásait, hogy olcsóbb és hatékonyabb lehessen az állami közigazgatás. Ezért került a balatonőszödi kormányüdülő az Erzsébet Táborok programjába.

„Magyarországon jelenleg 5400 gyermek befogadására vagyunk felkészülve, de a kísérő nélküliek a felnőttekhez hasonlóan jönnek és mennek, ezért nagyon nehéz pontos számot mondani arról, hogy egy adott pillanatban éppen hányan vannak a magyar állam gondozásában” – hangsúlyozta Witzmann Mihály.

Csütörtök délutánig Röszkénél hivatalos menedékkérelmet mindössze egy fő adott be. A kerítés megépítése előtt viszont az országba érkező kísérő nélküli gyermekek száma kiszámíthatatlanul változott. Volt olyan nap, amikor összesen 315 gyermeket kellett elhelyezni, de olyan is, amikor csak 15-öt.

F. V./ Helyi Híradók

 

 

 

VISSZA
2014 © Minden jog fenntartva