A tervek szerint halad a szakközépiskolák átalakítása

Mégsincs káosz a szakközépiskolák átalakításával kapcsolatban, mint ahogy azt hétfőn az egyik baloldali internetes oldal írta. A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint minden a tervek szerint halad, így fennakadás nélkül indulhat az idei tanév.

Ahogyan azt korábban írtuk, több mint háromszáz szakiskola került július 1-jével a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (Klik) a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) fenntartásába. A tárca szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára, Odrobina László hétfőn közölte: a képzési centrumok megkapták a feladataik ellátásához szükséges előirányzatot a Kliktől, és költségvetésük is van. A tanárok a bérüket augusztus elején már a centrumoktól kapták.

„Az intézményeket 44 centrumba szerveztük. Budapesten öt, a megyékben egy-illetve három centrumot hoztunk létre. Kineveztük az újonnan létrejött szervezetek főigazgatóit, gazdasági és szakmai főigazgató-helyetteseit, a tanári kart pedig átvettük a Kliktől” – hangsúlyozta Odrobina László. Kiemelte azt is, hogy teljes osztályokat és iskolákat vettek át a megfelelő tanárokkal, így elbocsátásokról egyáltalán nincs szó. A centrumok főigazgatói és az iskolaigazgatók pedig megkapták a feladatkörük pontos leírását. „Két dokumentum fogja még ezt pontosítani, a szakképzési hivatal, illetve a szakképzési centrumok szervezeti és működési szabályzata” – magyarázta Odrobina László.

A helyettes államtitkár közölte azt is, hogy a korábbi tanévekhez képest nagy hangsúlyt kap az esti tagozatos felnőttoktatás, immár korhatár megszabása nélkül. A napokban pedig országos kampány indul, ami felhívja a felnőttek figyelmét arra, hogy a centrumokban ingyenesen szerezhetnek a már meglévő szakmájuk mellé még egyet.

F. V.

VISSZA
2014 © Minden jog fenntartva