A kereskedőknek nem lesz érdekük elcsalni a setréshús áfáját

Kevesebb adócsalást vár a szaktárca a sertés tőkehús áfájának csökkentésétől. Emellett arra is számítanak, hogy a várható árcsökkenés miatt többen vásárolnak majd sertéshúst. Jelenleg az állattenyésztést érintő feketegazdaság aránya magas, egyes szakértők 40-50 százalékra becsülik.

Fele annyi sertéshúst fogyasztunk Magyarországon, mint húsz éve. Ennek megoldására dolgozta ki a Földművelésügyi Minisztérium az eddiginél nagyobb menniségben előállított sertéshússal kapcsolatos, 2012-ben elfogadott stratégiát, aminek egyik eleme a jövőre bevezetendő áfa csökkentés. Az eddig megtett lépéseknek köszönhetően megállt a sertéshús előállításának és fogyasztásának csökkenése, sőt, két éve növekszik ez az arány. Jelenleg 3,2 milliós sertést tartanak a gazdák, de szeretnék elérni, hogy hétmillió hízó nevelkedjen az országban.

A szaktárca nem titkolt szándéka, hogy a sertéstermelő ágazat az agrárium meghatározó szereplőjévé váljon, így az nagyobb szerepet kaphat a gazdasági növekedés élénkítésében, az exportpiacok bővítésében, és a munkahelyteremtésben. Ehhez a fogyasztás el kell érni a hazai sertéshús fogyasztás növekedését, mert ma nagyon alacsony: fejenként 23-25 kilogramm.

Január elsejétől akár ez is megváltozhat, ugyanis életbe lép az a szabályozás, amelynek értelmében a sertés tőkehús árának áfa tartalma 27 százalékról 5 százalékra csökken. A „sertés tőkehús” kifejezés a fogyasztók elé kerülő bontott sertéshúst jelenti. Így, ha a jelenlegi árakkal számolunk, egy kiló sertéscombot 1300 forint helyett januártól 1000 forint körüli áron kaphatunk meg a boltban.

A kormány a meglévő támogatásokon felül 2013-ban 1,6 milliárd, míg 2014-ben és 2015-ben 1,4 milliárd forinttal támogatta a sertéshús fogyasztását népszerűsítő közösségi marketingprogramot, illetve az ágazati kutatás-fejlesztést. Arról egyelőre nincs adat, hogy mennyivel növekedhet a sertéshús fogyasztása, de a szaktárca komoly eredményeket remél az intézkedéstől.

Egyelőre kérdéses, hogy az adócsökkenés teljesen megmutatkozik-e majd az árakban, a hatása viszont bizonyosan érezhető lesz. A Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke, Éder Tamás úgy látja, a kereskedőknek semmi esélyük sincs lenyelni a különbözetet. „Döntő részben beépül majd az árakba a csökkenés. Azok a kereskedések, amelyek a különbözetet a saját malmukra hajtanák, tönkre fognak menni, mert a sertéshús gyorsan forgó termék. A vásárlók át fognak pártolni azokhoz a kereskedőkhöz, akiknek az áraiban észrevehetően érvényesül az adócsökkentés” – mondta az elnök a Helyi Híradóknak.

Éder Tamás úgy látja, az adó csökkentése fehérítheti a gazdaságot. „Az elmúlt évben is látható volt, hogy visszaszorul a fekete kereskedelem. Látszik, hogy működik az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer, és a Nemzeti Adó-és Vámhivatal is eredményesen végzi a munkáját, de ezek csak részeredmények. Az adócsalás elkerülését a leghatékonyabban az adócsökkentéssel lehet elérni. Nagyon alacsony ugyanis az a remélt haszon, amit a csalók elérhetnek, azzal szemben, hogy milyen kockázatot vállalnának. Ez önmagában is titsztítani fogja a sertéshús kereskedelmet”.

Az Európai Unió tagállamaiban az áfa átlagosan tíz százalék, így a jelenlegi adócsökkentés még a tagállamokat figyelembe véve is nagyon kedvező.

F. V./ Helyi Híradók

 

 

 

VISSZA
2014 © Minden jog fenntartva