Egy átlagos jövedelemmel rendelkező háztartás várhatóan öt-nyolcmillió forint szabad felhasználású, kamatmentes kölcsön felvételére lesz hitelképes.
 
Az első időszak tapasztalatai azt mutatják, az igénylésnél a jogszabálynak megfelelő társadalombiztosítási jogviszony igazolása okozhat problémát, valamint a meglévő hitelek is korlátozhatják a maximálisan adható összeget - hívták fel a figyelmet.
 
A pénzintézetnél a várakozásoknak megfelelően nagy az érdeklődés a július 1-től felvehető babaváró hitel iránt, egy hónap alatt több mint 875 igényt fogadtak be, 8,5 milliárd forint értékben. Ebből 315 ügyfélnek 3,058 milliárd forintot már folyósítottak is. 
 
Az első hetekben kiemelkedő érdeklődés volt Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.
 
A babaváró hitelre vonatkozó szerződés 2019. július 1-től 2022. december 31-ig köthető, egyetlen alkalommal. A babaváró hitel kamatmentes és szabad felhasználású, ingatlanfedezet sem szükséges hozzá. A tapasztatok szerint a leggyakrabban lakásvásárlásra, vagy felújításra, lakberendezésre, autóvásárlásra, valamint meglévő hitel elő-, illetve végtörlesztésére veszik fel a babaváró hitelt.
 
A hitel vissza nem térítendő támogatássá alakulhat: a második (a hitelfelvételt követően születő vagy örökbefogadott) gyermek érkezése után az aktuális tőketartozás 30 százaléka vissza nem térítendő gyermekvállalási támogatás által előtörlesztésre kerül, a harmadik után az egész, az első és második gyermek érkezése után kérhető a törlesztés 3 évre történő felfüggesztése is. 
 
A hitel legfeljebb 10 millió forintig, maximum 20 évre, a támogatott időszak alatt legfeljebb havi 50 ezer forintos törlesztőrészlettel vehető fel.
 
A takarékok országszerte több mint 750 bankfiókban és a mobil Takarék-buszokban is várják az ügyfeleket.